Zelfstandigen die actief zijn in de zakelijke dienstverlening hebben meer moeite om optimale omzetten te halen. Uurtarieven staan onder druk en opdrachtgevers bieden vaker parttime-klussen aan.
Dat blijkt uit onderzoek van bemiddelingsbureau HeadFirst in samenwerking met de universiteit van Tilburg, dat dinsdag is gepubliceerd.
De ontwikkeling van het opdrachtenaanbod in 2013 en 2014 laat een daling zien van het aantal opdrachten met een werktijd van 36 tot 39 uur per week. Daar staat een stijging van het aantal opdrachten van minder dan 32 uur tegenover. Onderstaande grafiek laat dat zien.
(klik voor uitvergroting)
Een mogelijke verklaring is dat organisaties het terugdringen van het aantal uren voor een opdracht inzetten als middel om kosten te besparen, aldus de onderzoekers. Het totaal aantal opdrachten waarvoor opdrachtgevers zelfstandigen willen inschakelen is redelijk constant gebleven.
Lagere uurtarieven zzp'er
Een andere trend is de daling van de uurtarieven. Die was afgelopen jaar weliswaar minder sterk dan in 2013, maar gemeten over twee jaar gaan het gemiddeld om 10 euro per uur. Gevolg is dat het voor zelfstandige professionals lastiger is om omzetten op peil te houden.
Onderstaande grafiek toont een schatting van gemiddelde dagomzetten van zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening. Daarbij gaat het om sectoren als het bank- en verzekeringswezen, de energiebranche en de ICT. Te zien is dat het niveau van 2014 (blauwe lijn, onderste grafiek) lager is dan in 2013.
(klik voor uitvergroting)
Gewenste uurtarieven
Tot slot hebben de onderzoekers op basis van een database van ruim 10 duizend zelfstandige professionals in de zakelijke dienstverlening gepeild wat gewenste uurtarieven zijn, op basis van leeftijd. Die blijken uiteen te lopen van iets meer dan 72 euro voor begin dertigers tot een piek van gemiddeld bijna 90 euro rond het zestigste jaar.
Mannen blijken overigens gemiddeld zes euro per uur meer te wensen dan vrouwen.
(klik voor uitvergroting)
Lees ook
Aanvullend pensioen zzp'er: schoonheidsfoutjes bij nieuwe aanbieders
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl